Ktoré bylinky najlepšie podporujú našu imunitu?

Prejsť na obsah

Ktoré bylinky najlepšie podporujú našu imunitu?

Obchody CaliVita International
Uverejnený podľa Calivita Partner v Podpora imunity · 20 Marec 2023
Tags: imunitabazaEchinaceaAstragalusSamburex
Ľudové liečiteľstvo vychádza z múdrosti získanej tisícročím používania bylín, minerálov, vody a prvkov zeme. V každom kúte Zeme ľudia hľadali spôsoby liečenia, a tak získavali cenné poznatky, ktoré odovzdávali svojim potomkom. Dnes máme možnosť učiť sa a využívať všetko, čo je možné prostredníctvom histórie nahromadenej múdrosti. Tradičná východná medicína (čínska medicína), indiánska ľudová medicína a európska ľudová medicína sa tak stretli v Samburexe prostredníctvom bazy čiernej, šišky nachovej (Echinacea) a kozinca (Astragalus) na upokojenie prechladnutia. Echinacea je jednou z najznámejších rastlín na posilnenie imunity; posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, podporuje prácu imunitného systému a horných dýchacích ciest. Astragalus v kombinácii s echinaceou je veľmi účinným prostriedkom na posilnenie prirodzenej imunity. Účinok produktov SambuRex je navyše posilnený vitamínom C, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a chráni bunky pred oxidačným stresom.

Plody bazy čiernej


Spoločným spojivom všetkých povier a ľudových rozprávok o baze čiernej je jej ochranná úloha. Bazový strom bol posvätný v celej severnej a západnej Európe a všetky jeho časti boli považované za požehnanie a dar od matky zeme, ktorá v ňom žila. Spievali sa piesne venované tejto rastline - v Anglicku to bola Elderly mother, v Dánsku Hyldemoer, v Nemecku Frau holle. Schopnosť tejto rastliny vyklíčiť z poškodených konárov a uvoľniť korene z odrezkov symbolizovala regeneráciu.

Pre Keltov bola baza symbolom narodenia a smrti. Ľudia narodení v znamení bazy čiernej (25. 11. až 23. 12.) sú podľa keltského horoskopu náchylní na bádanie, kompetentní, radi sú slobodní, majú v živote veľa šťastia. Liečivé vlastnosti bazy čiernej dokonca obdivoval aj Shakespeare v komédii "Veselé paničky z Windsoru" slovami: "Čo hovorí môj Aesculapius, môj Galén, moje bazové srdce?"

Plody bazy čiernej

Aké liečivé vlastnosti má baza


Spomína sa už v časoch Hippokrates, Plínius Starší, Galén. V knihe Complete Herbal z roku 1653 Nicholas Culpeper ohodnotil túto rastlinu ako užitočnejšiu ako iné bylinky. Vysoko ho opäť zdvihol nemecký katolícky kňaz Sebastian Kneipp z 19. storočia, ktorý sa zaslúžil o oživenie naturopatického lekárstva v Európe. Baza sa najčastejšie používala pri akútnych respiračných infekciách. Používa sa tiež ako telové tonikum, najmä pre deti, čo možno vysvetliť pomerne vysokým obsahom kyseliny listovej a minerálov a červených pigmentov.

Ako funguje baza ako antivirotikum proti prechladnutiu a chrípke?


V 90. rokoch minulého storočia sa zistilo, že účinné látky (pravdepodobne antokyány) v baze čiernej zabraňujú prenosu a množeniu vírusov chrípky in vitro. Látky obsiahnuté v baze stimulujú časť imunitného systému zodpovednú za prvú líniu obrany proti nebezpečným mikroorganizmom. Preto sú bazy ideálne na prevenciu a skoré štádiá infekcie.

Mechanizmy antivírusového účinku


  • Baza môže zabrániť uchyteniu vírusu poškodením vonkajšieho obalu vírusu
  • Môže zvýšiť produkciu zápalových cytokínov u zdravých jedincov
  • Lektíny (aglutinín) prítomné v baze čiernej môžu brániť vírusovým proteínom vo väzbe na respiračné receptory (kyselina sialová), čím zabraňujú infekcii. Molekuly kyseliny sialovej na bunkovom povrchu fungujú ako chemické majáky pre vírus chrípky. Akonáhle vírus nájde kyselinu sialovú, môže sa naviazať a infikovať bunku.

Doplnkovou pomocou v prípade infekcie sú aj ďalšie cenné látky obsiahnuté v baze, ako napr.

  • vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a naše obranné mechanizmy,
  • éterické oleje, ktoré majú protizápalový a analgetický účinok na hrdlo,
  • glykozidy - posilňujú srdce

Menej známe zdravotné prínosy používania výťažkov z bazy čiernej.


  • Kardiovaskulárne zdravie – flavonoidy a antokyány majú protizápalové a antioxidačné účinky, čím výrazne chránia srdce a cievy pred starnutím a degeneráciou. Čo sa týka obsahu, baza ďaleko prevyšuje brusnice, čučoriedky, goji a černice. Navyše, vďaka vysokému obsahu draslíka je konzumácia bazy obzvlášť prospešná pre pravidelnosť srdcového tepu. Draslík je dôležitý pre svalovú kontrakciu, pružnosť a vodnú rovnováhu.
  • Pomoc pri herpese – herpes spôsobuje najmä chrípka, vírusová infekcia, oslabený imunitný systém či psychický stres. Vďaka vitamínom A, C a draslíku môžu bazy pôsobiť preventívne a hojivo.
  • Pre zdravý metabolizmus, najmä pri cukrovke
  • Zachovanie a zlepšenie zraku
  • Pri anémii na posilnenie krvi.


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah