Ako sa starať o zuby a ďasná, čo sa dá použiť okrem čistenia zubov

Prejsť na obsah

Ako sa starať o zuby a ďasná, čo sa dá použiť okrem čistenia zubov

Obchody CaliVita International
Uverejnený podľa Calivita Partner v Kozmetika · 11 Máj 2023
Tags: zubyďasnábylinkyoleje
Pravidelné čistenie a dezinfekcia ústnej dutiny výrazne znižuje výskyt kazov. Na to možno použiť niektoré liečivé byliny. Zuby posilňuje aj dostatočný prísun základných minerálov a vitamínov.

Aké bylinky a oleje podporujú zdravie zubov a ďasien.


Byliny s antiseptickými a protizápalovými vlastnosťami priaznivo pôsobia na zuby, zápaly ďasien a iné ochorenia ústnej dutiny. Výťažky a esenciálne oleje z týchto bylín sa pridávajú do zubných pást a ústnych vôd. Určite sa oplatí používať produkty, ktoré obsahujú prírodné účinné látky. Medzi ne patrí napríklad Organicare Fresh Lemon Herbal Toothpaste, zubná pasta s obsahom byliniek a citrónovej arómy, ktorá pôsobí osviežujúco a protizápalovo, jemne čistí zuby a upokojuje zapálené ďasná. Pri pravidelnom používaní extrakt z islandského lišajníka a v ňom obsiahnutý citrát zinočnatý pomôže predchádzať tvorbe zubného povlaku a zubného kameňa.

Zdravie našich ďasien podporujú triesloviny, ktoré pomáhajú posilňovať ďasná. Triesloviny sa vo veľkom množstve nachádzajú napr. v čaji a dubovej kôre. Odvar z dubovej kôry sa používa na výplach hrdla, ako aj na výplach úst. Vhodný je na to aj odvar zo šalvie, ktorej silice a salvinlaktón pôsobia aj antibioticky.

Liečivé byliny


V ľudovom liečiteľstve sa na liečbu ústnej dutiny používajú aj nálevy z bylín, ktoré majú liečivý účinok. Patrí medzi ne napríklad rebríček, harmanček (obe bylinky obsahujú liečivý azulén), repka a nechtík. Hojenie slizníc urýchľuje aj alantoín, ktorý je okrem iného obsiahnutý v kostihome a mede. Nálev z oboch týchto bylín možno použiť ako kloktadlo pri ťažko sa hojacich zápaloch ústnej dutiny (paradentóza) alebo paradentóze.

Mentol a iné éterické oleje


Silice niektorých rastlín majú aj výrazný antiseptický účinok. Mentol, ktorý je súčasťou mätového oleja, sa veľmi často používa v prípravkoch na ústnu hygienu. Lokálne dráždi receptory chladu a vyvoláva príjemný pocit chladu. Používajú sa aj esenciálne oleje z klinčeka, materinej dúšky, tymianu, myrhy, gáforu, myrty, eukalyptu, feniklu a škorice. Oreganový olej, ktorý je súčasťou produktu Oregano Oil, je vhodný aj na výplachy hrdla a úst. Na tento účel použijeme 2-3 kvapky, ktoré rozriedime vodou alebo mliekom, v ktorom sa prípravok lepšie rozpúšťa.

Aké doplnky stravy možno použiť na starostlivosť o zdravé zuby a ďasná.


Pre zdravie našich zubov je v prvom rade dôležité, ako sa stravujeme, či máme dostatočný prísun minerálov, stopových prvkov a vitamínov, ktoré sú pre zuby potrebné. Ide najmä o vápnik, horčík a vitamín D. Všetky tieto esenciálne látky sa nachádzajú v produkte Strong Bones a v prípravku D-Drops. Určite by sa mali stať našimi každodennými doplnkami stravy, rovnako ako pastilky s koenzýmom Q10, ktoré sú prospešné pre ďasná, a tekutý chlorofyl, ktorý pomáha pri zápachu z úst.


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah