Prečo je pravidelné pitie vody také dôležité?

Prejsť na obsah

Prečo je pravidelné pitie vody také dôležité?

Obchody CaliVita International
Uverejnený podľa Calivita Partner v Výzvy moderného života · 31 Júl 2023
Tags: vodapitie
V priemere človek vylúči 2,5 – 3 litre vody denne močom, stolicou, dýchaním a pokožkou. Telo však musí mať vyrovnanú vodnú bilanciu a na pokrytie týchto strát musí vodu prijímať. Zhruba tretina litra „novej“ vody denne sa v tele vyprodukuje v dôsledku metabolickej činnosti, prijmeme asi 700 ml vody súvisiacej s jedlom.

To znamená, že zvyšok (cca 1,7 litra) by ste mali telu dodať priamo vo forme tekutín. Každý deň na celý život. Nezabúdajme, že fyzickou námahou vylúčime cez 3 litre vody. Aj táto strata musí byť adekvátne kompenzovaná. Kvalita týchto tekutín a ich neustály príjem v správnom množstve je dôležitou podmienkou pre udržanie zdravia, psychickej pohody a produktivity v práci.

Prečo by sme mali piť?


Správne množstvo tekutín zabezpečuje nielen metabolizmus a dobrú funkciu obličiek, teda vylučovanie škodlivín, ktoré sa v tele tvoria. Umožňuje tiež plnú účinnosť doslova všetkých ostatných orgánov, telesných a duševných funkcií a podporuje aj správny vzhľad pokožky.

Naopak nedostatok vody v tele (dehydratácia) spôsobuje akútne aj chronické problémy. Medzi akútne príznaky miernej dehydratácie patria bolesti hlavy, únava a malátnosť, znížená fyzická a psychická výkonnosť vrátane zníženej koncentrácie. Strata tekutín vo výške 2 % telesnej hmotnosti znamená stratu až 20 % výkonu. To znižuje schopnosť detí navštevovať školu, čo môže nepriaznivo ovplyvniť ich študijné výsledky.

Riziko dehydratácie


Už pri 5% dehydratácii hrozí prehriatie, zlyhanie krvného obehu a šok. Malý, ale dlhodobý nedostatok tekutín, ktorý v každodennom zhone často ani nezaregistrujeme, môže viesť k vážnym poruchám zdravia. Okrem opakujúcich sa bolestí hlavy či zápchy sa môže vyskytnúť porucha funkcie obličiek a tvorba obličkových a močových kameňov.

Dehydratácia tiež zvyšuje riziko infekcií močových ciest, apendicitídy, niektorých typov rakoviny (ako je rakovina konečníka a močového mechúra) a kardiovaskulárnych ochorení.

Okrem toho sa predpokladá, že aj rad ďalších takzvaných civilizačných chorôb je dôsledkom nesprávnej životosprávy, vrátane nedostatku tekutín, alebo že niektoré civilizačné choroby sú buď prvým príznakom, alebo dôsledkom trvalej miernej dehydratácie - sú to napr. bolesti chrbta, vredy žalúdka a dvanástnika, hypertenzia ... .

Koľko vody vypiť?


Potreba tekutín je prísne individuálna záležitosť, ktorá závisí od mnohých vonkajších a vnútorných faktorov – napr. telesná hmotnosť, vek a pohlavie, zloženie a množstvo potravy (obsah vody, soli, bielkovín a kalórií), fyzická aktivita, teplota a vlhkosť prostredia, v ktorom vrátane prúdenia vzduchu, typ oblečenia a telesná teplota, aktuálny zdravotný stav , hydratácia tela a pod.

fľaša vody

Individuálne potreby vody


Každý človek má svoju optimálnu potrebu voľných tekutín, ktorá sa mení aj v čase. Táto požiadavka sa môže pohybovať od menej ako jedného litra denne (u osoby so sedavým zamestnaním, ktorá konzumuje prevažne rastlinné, obilné a strukovinové potraviny s nízkym obsahom soli) až po niekoľko litrov denne (u osoby, ktorá konzumuje nadmerne slanú alebo sladkú stravu s nízkym obsahom soľ). Zvýšenú potrebu vody ovplyvňuje intenzívna fyzická práca, športovanie či pohyb v horúcom prostredí.

V prípade druhej kategórie môže denná potreba presiahnuť aj päť litrov. Každý si musí nájsť svoje optimálne množstvo tekutín!

Kedy sa objavuje smäd?


Smäd nás môže upozorniť na potrebu pitia, ale stojí za to vedieť, že smäd nie je skorým príznakom potreby vody, pretože sa objavuje až vtedy, keď sme na 1-2 % dehydrovaní. Pocit smädu sa navyše s vekom znižuje.

Na druhej strane zvýšený pocit smädu môže byť aj príznakom niektorých chorôb (napr. cukrovky) a existuje aj takzvaný návykový smäd, ktorý nemusí byť prejavom potreby tekutín.

Keď nie je dostatok tekutín


Riziko dehydratácie je väčšie u malých detí, ktoré majú nízky objem celkovej telesnej vody a významný podiel na tom majú bežné denné straty a u starších ľudí, u ktorých sa objem celkovej vody tiež znižuje, schopnosť obličky reabsorbovať vodu sa zhoršuje a pocit túžby je oslabený.

Pri pátraní po potrebe tekutín jednotlivca sa môžeme oprieť o niekoľko základných príznakov. Medzi príznaky nedostatku tekutín patrí okrem pocitu smädu aj sucho v ústach, suché pery a jazyk, malé množstvo tmavožltého moču, sklon k zápche, čkanie pri jedle, zvieranie v brušnej oblasti či suchá pokožka.

Keď je príliš veľa tekutiny


Naopak, príznaky prebytočnej tekutiny sú: časté močenie, najmä v noci, pokojné potenie za normálnych teplotných podmienok, vlhké ruky alebo nohy.

Aj keď je nedostatok tekutín spojený s viacerými rizikami, treba povedať, že ani ich neustály nadbytok – teda pitie oveľa väčšieho množstva tekutín, ako telo potrebuje – nie je pre telo zdravé.

Čo mám piť?


Hoci najzdravším nápojom je čistá voda, bez obáv si môžete dovoliť pestrejšie zloženie nápojov. Je však potrebné preferovať vhodné nápoje a obmedziť konzumáciu nevhodných a dávať si pozor na tie nápoje, ktoré môžu byť podmienene vhodné alebo nevhodné podľa toho, koľko a ako často ich pijeme.

Vhodné nápoje


Čistá voda je najvhodnejšia na neustále pitie ľuďmi bez ohľadu na vek či zdravotný stav – pitie filtrovanej vody z vodovodu alebo balenej, pramenitej a mierne mineralizovanej prírodnej minerálnej vody bez oxidu uhličitého. Túto vodu je možné konzumovať bez obmedzenia množstva v pomere k potrebám organizmu. Najvhodnejšia je však filtrovaná voda bez chlóru s pH 7-7,5.

Vhodnými nápojmi sú aj ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou, nesladené a nie veľmi silné čaje (najmä zelené) alebo nápoje z pražených bôbov. Bylinkové čaje, pokiaľ nejde o kúru, by sa nemali piť príliš často a je vhodné ich obmieňať.

Nevhodné nápoje


Medzi nápoje, ktorým sa treba vyhýbať alebo ich konzumovať veľmi zriedkavo, patria rôzne „nealkoholické nápoje“: limonády, kolové nápoje, ochutené minerálne vody, energetické nápoje, nektáre atď.

Dôvodom je cukor, ktorý len zvyšuje pocit smädu a jeho „prázdne kalórie“; aj umelé sladidlá, z ktorých niektoré zvyšujú chuť do jedla, alebo oxid uhličitý, ktoré spolu s organickými kyselinami (ochucovacími látkami) poškodzujú zubnú sklovinu a majú ďalšie vyššie uvedené nevýhody.

Pozor na kofeín


Kofeín obsiahnutý v kolových nápojoch pôsobí močopudne (zvyšuje tvorbu moču, vďaka čomu sa z tela odvádza viac tekutín, ako by sa po vypití nápoja malo získať). Ide tiež o mierne návykovú látku, ktorá u detí vedie k hyperaktivite. Kyselina fosforečná, ktorá je tiež súčasťou kolových nápojov, pravdepodobne zvyšuje riziko osteoporózy.

Káva, čierny čaj (kofeín) a alkoholické nápoje nie sú súčasťou pitného režimu (nepočítajú sa do potrebného denného množstva tekutín), môžu byť len chuťovým doplnkom stravy. Určite by sa mali používať s mierou. Ani zdravý dospelý človek by nemal vypiť viac ako 0,5 litra piva alebo 0,2 litra vína denne. Káva by sa mala zapiť pohárom čistej vody.

Ako sa správne hydratovať?


Pre „zdravú“ hydratáciu je dôležitý nielen príjem tekutín a zloženie, ale aj zloženie stravy.

Mal by sa piť počas dňa, počnúc ránom (šálka čaju alebo kávy nestačí na kompenzáciu nočnej straty vody). Človek nie je ťava, aby raz denne vypil svoju zásobu. Spotrebu tekutín je potrebné regulovať v súlade s aktuálnou záťažou a potrebou.

Najlepšou tekutinou na horúce počasie je čistá voda alebo voda s príchuťou citrónu a mäty. Sladké a studené nápoje zvyšujú pocit smädu.

Voda na dennú konzumáciu by nemala byť kyslá, ale mierne zásaditá. Vedeli ste, že teraz môžete mať doma zdroj zdravej alkalickej vody? Dozvedieť sa viac.


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah