Inzulínová rezistencia a prírastok hmotnosti

Prejsť na obsah

Inzulínová rezistencia a prírastok hmotnosti

Obchody CaliVita International
Uverejnený podľa Calivita Partner v Krása a tvarovanie postavy · 27 Február 2023
Tags: chudnutiechróminzulín
Chróm je dôležitý minerál, ktorý hrá úlohu v metabolizme glukózy ako súčasť molekuly chromodulínu, ktorá pomáha hormónu inzulínu vykonávať svoje funkcie v tele. Inzulín je hormón uvoľňovaný pankreasom, vďaka ktorému sa glukóza môže dostať do buniek cez bunkové receptory, na ktoré sa viaže inzulín. Inzulínová rezistencia, definovaná ako narušená odpoveď tela na inzulín, je preddiabetická fáza prechodu na plne rozvinutý diabetes 2. typu, ktorý bráni vstupu glukózy do buniek a jej využitiu. Týmto spôsobom sa prebytočná glukóza premieňa na tuk a ukladá sa v tele - v pečeni, podkoží a pod.. Chróm ovplyvňuje metabolizmus glukózy a umožňuje rýchlejší transport glukózy cez membránu ďalším mechanizmom nezávislým od inzulínu - aktiváciou enzýmu AMPK . Viaceré štúdie ukázali, že aktivácia AMPK liekmi alebo inými prírodnými prostriedkami zvyšuje transport glukózy vo svaloch, nezávisle od pôsobenia inzulínu! Prídavok chrómu stimuluje aktiváciu AMPK, čo vedie k zníženiu hladiny cholesterolu v bunkovej membráne a lepšiemu transportu glukózy.

Zníženie hladu


Väčšina ľudí, ktorí sa snažili schudnúť a udržať si váhu, pozná pocit hladu a silnú túžbu po jedle. Hlad je hlavnou prekážkou dlhodobého, a teda zdravšieho režimu chudnutia, ktorý z dlhodobého hľadiska vedie k zdravému, postupnému znižovaniu telesného tuku, teda k dosiahnutiu želaných výsledkov. V 8-týždňovej štúdii 1000 μg pikolinátu chrómu denne znížilo príjem potravy, hlad a chute u zdravých žien s nadváhou. Iné štúdie sa zamerali na ľudí s poruchami prejedania sa a/alebo depresiou, keďže tieto skupiny môžu potenciálne najviac profitovať z potláčania chuti do jedla alebo hladu. Osemtýždňovej štúdie sa zúčastnilo 113 ľudí s depresiou, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín – jedna dostávala 600 μg chrómu/deň vo forme pikolinátu chrómu, zatiaľ čo druhá skupina dostávala placebo. V skupine liečenej chrómom sa v porovnaní so skupinou s placebom pozorovalo významné zníženie chuti do jedla a chuti do jedla. Okrem toho ďalšia menšia štúdia skúmala možné výhody chrómu u ľudí trpiacich poruchami prejedania. Dávky 600 až 1000 μg chrómu denne viedli k zníženiu frekvencie epizód prejedania a depresívnych symptómov.

Chudnutie


Jedna veľká systematická analýza (metaanalýza) skúmala 9 rôznych štúdií zahŕňajúcich ľudí s nadváhou, aby získali úplný obraz o tom, či je tento minerál prospešný pri chudnutí. Celkovo táto analýza ukázala, že samotný pikolinát chrómu bez diéty viedol k úbytku hmotnosti o 1,1 až 2,4 kg po 12 až 16 týždňoch užívania u dospelých s nadváhou alebo obezitou. Biologickú dostupnosť chrómu je možné zvýšiť dodatočným príjmom vitamínov C a B3 a aminokyselín, najmä fenylalanínu, metionínu a histidínu, ktoré dokážu viazať anorganický chróm v žalúdku a zlepšiť jeho vstrebávanie v tenkom čreve. Tieto aminokyseliny nájdete v produktoch Shake One alebo Glam Up.

Keď potrebujeme viac chrómu


  • Pri cukrovke a inzulínovej rezistencii, pretože chróm zvyšuje účinok inzulínu a každý nedostatok chrómu spôsobuje poruchy regulácie glukózy.
  • V prípade zvýšených triglyceridov a zníženého HDL - dobrého cholesterolu.
  • Pri všetkých chudnúcich diétach, najmä u ľudí v strednom a vyššom veku, ktorí majú inzulínovú rezistenciu, cukrovku, vysoký krvný tlak, teda vo všeobecnosti ide o faktory, ktoré bránia a komplikujú proces chudnutia!
  • Pri traume a strese, pretože hormóny vylučované v stresových situáciách (glukagón a kortizol) menia metabolizmus glukózy, a tým aj samotného chrómu.
  • Pri syndróme polycystických ovárií, pretože je spojený s inzulínovou rezistenciou.
  • V procese starnutia, ako výskumy ukazujú, že koncentrácia chrómu v tele s vekom klesá, takže staršia populácia má väčšiu pravdepodobnosť nedostatku chrómu v porovnaní s mladšou populáciou.
  • Pri neustálej fyzickej námahe, pretože chróm sa vylučuje močom, čo znamená, že ho dodatočne potrebujú športovci a všetci, ktorí športujú rekreačne.


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah