Cukrovka – prečo je nebezpečná a ako sa jej dá predchádzať

Prejsť na obsah

Cukrovka – prečo je nebezpečná a ako sa jej dá predchádzať

Obchody CaliVita International
Uverejnený podľa Calivita Partner v Výzvy moderného života · 10 Apríl 2023
Tags: cukrovkadiabetes
Cukrovka je jednou z najčastejších civilizačných chorôb. Asi 90 % prípadov je diabetes 2. typu. Cukrovka je vlastne príznakom symptómu, ktorým je zvýšená hladina cukru v krvi. Pri cukrovke 1. a 2. typu sú však dôvody na to odlišné.

Poškodenie beta buniek


Diabetes 1. typu je spôsobený poškodením takzvaných beta buniek v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Pre nedostatok inzulínu telo nedokáže transportovať cukor z krvi do tkanív a jeho hladina v krvi sa rýchlo zvyšuje.

Toto ochorenie sa najčastejšie začína v detstve alebo v ranej dospelosti a je spôsobené najmä autoimunitnou odpoveďou proti beta bunkám. Prečo si však telo proti nim vytvára protilátky, sa stále skúma. Jednou zo skúmaných možností je nedostatok vitamínu D.

Štúdie opakovane preukázali, že podávaním vitamínu D aspoň na jeseň a v zime (najmä u tehotných žien) znižujeme riziko tohto ochorenia. Keď však už choroba prepukne, jedinou možnosťou liečby je inzulín.

Neschopnosť tela spracovať glukózu


Iné je to pri cukrovke 2. typu. Tu môže byť inzulínu dostatok a niekedy ho dokonca pankreas produkuje nadbytok. Ale ľudské tkanivo naň nedokáže dostatočne reagovať a využiť ho na prenos cukru do tkanív. Tento stav sa nazýva inzulínová rezistencia.

Príčiny tohto ochorenia, na rozdiel od predchádzajúceho typu cukrovky, sú známe. Ide predovšetkým o nezdravý životný štýl, nevhodnú stravu, nadváhu a nedostatok pohybu.

Z toho však plynú aj dobré správy. Ak sa preventívne staráme o svoje zdravie, riziko vzniku tohto ochorenia je veľmi malé

Zhoršená tolerancia glukózy


Treba tiež spomenúť, že ešte stále existuje prekurzor cukrovky, ktorú nazývame narušená glukózová tolerancia. Hladina cukru v krvi je vďaka nej mierne nad normálom, no nie tak vysoko ako pri cukrovke. V tomto prípade telo dostatočne nereaguje na glukózovú záťaž a preto má niekedy zvýšenú hladinu cukru v krvi.

Žiaľ, už tento stav zvyšuje riziko kardiovaskulárnych komplikácií, akými sú infarkt myokardu či cievna mozgová príhoda. Existuje tiež nebezpečenstvo, že porucha glukózovej tolerancie sa rozvinie do cukrovky 2. typu.

cukrovka

Čo je na cukrovke také nebezpečné?


Aké je nebezpečenstvo? Na jednej strane dochádza k extrémnym výkyvom glykémie v pozitívnom aj negatívnom smere, čo môže viesť až ku kóme, na druhej strane sú komplikácie spojené s dlhodobým zvýšením glykémie.

Ide najmä o poškodenie drobných ciev a nervov, ktoré môže neskôr vyústiť až do krvácania z dolných končatín s nutnosťou amputácie, ďalej sú to bolesti z neuropatie, ďalej poškodenie pri zlyhaní obličiek s nutnosťou dialýzy a nakoniec diabetická retinopatia vedúce k slepote.

Ako predchádzať cukrovke


Preto je nevyhnutné udržiavať hladinu cukru v krvi čo najnižšiu. Základom je samozrejme zmeniť stravovacie návyky a zaradiť do svojho denného režimu pravidelný pohyb.

Z prírodných doplnkov nám môže pomôcť užívanie chrómu 3x denne s jedlom (Chromium Max), pretože chróm pomáha zlepšiť citlivosť našich tkanív na inzulín.

Ďalším vhodným doplnkom je Nordic Pure Omega 3, ktorý chráni cievy a pôsobí protizápalovo.

K zníženiu hladiny glukózy v krvi nám môže pomôcť aj tekutý chlorofyl (3 polievkové lyžice na pol litra vody).

Pre ľudí, ktorí uprednostňujú tekutý doplnok stravy, môže byť Organic Acai dobrou voľbou najmä vďaka protizápalovému účinku a priaznivému vplyvu na zníženie inzulínovej rezistencie.


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah