Vitamín C - vlastnosti, aplikácia a dávkovanie

Prejsť na obsah

Vitamín C - vlastnosti, aplikácia a dávkovanie

Obchody CaliVita International
Uverejnený podľa Calivita Partner v Vitamíny · 6 Apríl 2023
Tags: vitamínC1000Plus
V rámci moderného výskumu molekulárnej medicíny bola objavená celá škála dôležitých účinkov vitamínu C. srdcovo-cievne ochorenia, alergie a mnohé ďalšie ochorenia, napríklad hojenie zlomenín.

Aká je úloha vitamínu C v tele


Vitamín C pôsobí predovšetkým ako donor elektrónov. To je dôležité pre správne fungovanie kľúčových enzýmov, ktoré sa podieľajú na syntéze kolagénu v koži a chrupavke, cievach a ranách alebo na enzýmoch syntetizujúcich karnitín. Vitamín C je tiež nevyhnutný pre syntézu dopamínu a iných peptidových hormónov a významné sú jeho antiproliferačné (rast inhibujúce) účinky na niektoré typy rakovinových buniek. V posledných rokoch sa podarilo presnejšie charakterizovať nielen profylaktický efekt dostatočného prísunu vitamínu C, ale aj terapeutický potenciál vysokých dávok vitamínu C (niekoľko gramov denne) pri mnohých patologických stavoch, najmä v r. chronický stres.

Vitamín C je známy predovšetkým ako účinný vitamín pri prechladnutí. Posilňuje imunitný systém, no v poslednom čase sa objavujú aj ďalšie pozitívne účinky na prácu nášho tela. To by znamenalo, že táto látka je pre naše telo ešte dôležitejšia, ako sme si mysleli! Poďme sa pozrieť na päť z nich!

Ako vitamín C podporuje liečbu úzkosti a depresie


Pomáha bojovať so strachom. Predtým sa ukázalo, že vysoké dávky vitamínu C môžu pomôcť regulovať fyziologické reakcie súvisiace so stresom (napr. nižší krvný tlak), ako doplnok k liekom môže tiež podporovať psychoterapiu depresie. Skúsenosti ukazujú aj jeho úlohu v boji proti úzkosti.

V jednej štúdii boli stredoškoláci rozdelení do dvoch skupín. Jeden dostával 500 mg vitamínu C denne a druhý dostával placebo. Skóre úzkosti týchto mladých ľudí sa potom meralo pomocou Beck Anxiety Inventory (BAI). Táto metóda bola vyvinutá na tieto účely a používa sa bezprostredne pred skúškou a potom 2 týždne po nej. BAI študentov v skupine s placebom sa nezmenilo (zostalo mierne), zatiaľ čo v skupine s vitamínom C kleslo zo „stredného“ na zdravšie „nízke“ skóre úzkosti.

Prečo je vitamín C dôležitý pre seniorov


Môže vám pomôcť zostať fit aj vo vyššom veku. Japonskí vedci skúmali 655 žien s priemerným vekom 75 rokov, ktoré boli rozdelené do štyroch skupín na základe hladiny vitamínu C – od najnižšej po najvyššiu – a následne merali ich fyzickú zdatnosť. Zistilo sa, že skupina s vyššou hladinou vitamínu C vykazovala výrazne lepšie výsledky napríklad v prípade sily úchopu a stoji na jednej nohe. To môže znamenať, že ženy, ktoré konzumujú viac vitamínu C, si môžu zachovať viac svalovej hmoty počas menopauzy, keď majú svaly tendenciu sa zmenšovať.

Lepší zrak s vitamínom C


Podľa britského výskumu môže pomôcť v boji proti šedému zákalu. Britskí vedci skúmali 324 jednovaječných dvojčiat po dobu 10 rokov a pomocou dotazníka sledovali ich stravovacie návyky a príjem vitamínu C. Zistili, že skupina s vyšším príjmom vitamínu C mala o 33 % nižšie riziko sivého zákalu a ich šošovky boli tiež čistejšie ako skupiny s nižším príjmom. vitamín C

Viac energie a lepší metabolizmus tukov


Podporuje fyzickú aktivitu. Výskum naznačuje, že obézni muži vo veku 18-35 rokov, u ktorých bol predtým diagnostikovaný nedostatok vitamínu C, cvičili viac v dôsledku suplementácie vitamínu C. Polovica mužov dostávala 1 000 mg vitamínu C denne počas 8 týždňov, zatiaľ čo druhá skupina dostávala placebo. Na konci štúdie vedci pomocou dotazníka zistili, ako účastníci cvičili. Dospeli k záveru, že skupina suplementujúca vitamín C výrazne viac cvičila, a teda spálila viac energie za rovnaký čas. Johnston, ktorý viedol túto štúdiu, sa na túto tému zameral aj v iných štúdiách. Podľa jedného z nich vedú vyššie dávky vitamínu C pri intenzívnom tréningu k väčšiemu spaľovaniu tukov.

Vitamín C zabraňuje ochoreniam nervového systému


Kľúčová molekula v mozgu. Vitamín C je známy antioxidant, no možno menej často spomínaný ako jeden z kľúčových ochrancov centrálneho nervového systému. Vitamín C sa vo veľkom množstve nachádza v mozgu. Tento vitamín viaže voľné radikály, ktoré vznikajú pri mozgovej činnosti, čím chráni nervový systém. Jeho prítomnosť v centrálnom nervovom systéme je taká dôležitá, že sa predpokladá, že jeho nedostatok zohráva úlohu pri vzniku rôznych ochorení nervového systému (demencia, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba).

Prírodný vitamín C 1000 Plus získaný z citrusov


C 1000 Plus Calivita podporuje ochranný účinok nášho imunitného systému mega dávkami vitamínu C s predĺženým vstrebávaním a bio šípkami, ktoré zvyšujú jeho účinok v kritickom období, kedy to naše telo najviac potrebuje. Okrem toho prispieva aj k správnej tvorbe kolagénu, podporuje udržanie zdravých ciev, kostí, chrupaviek, zubov, ďasien a pokožky.



Komu a kedy vitamín C 1000 Plus odporúčame?


  • Ľudia náchylní na infekcie.
  • Počas zimných mesiacov, aby každý mohol získať silnejšiu podporu imunitného systému.
  • Pre ľudí, ktorí športujú a vykonávajú ťažkú fyzickú prácu na zníženie únavy.
  • Pre ľudí v stave intenzívneho psychického napätia na podporu správneho fungovania nervovej sústavy.
  • Starší ľudia a ľudia v rekonvalescencii.
  • Zvýšená absorpcia železa (najmä u žien vo fertilnom veku a pacientov s anémiou z nedostatku železa).

Aké sú príznaky nedostatku vitamínu C
Príznaky nedostatku vitamínu C zahŕňajú: oslabenie imunitného systému, náchylnosť na infekcie, pomalé zotavovanie sa z choroby, predĺžené hojenie rán, krvácanie ďasien, hnisanie, bolesti svalov.

Zaujímavé fakty o vitamíne C

Maďarský vedec Albert Szent-Györgyi, ktorý získal Nobelovu cenu za izoláciu vitamínu C a skúmanie jeho úlohy, až do svojej smrti vo veku 93 rokov užíval 1 000 mg vitamínu C denne a keď ochorel, zvýšil dávku na 8 000 mg.


Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne recenzie.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah